LATAR BELAKANG

Victoria Institution mula dibina di High Street, Kuala Lumpur, kini dikenali dengan jalan Hang Tuah dan dibuka secara rasmi pada 30 Julai 1894. Nama Victoria Institution diambil sempena nama Ratu Victoria England bagi meperingati Perayaan Jubli Emas Ratu Victoria. Sekolah ini diasaskan oleh Residen British, saudagar bijih timah Loke Yew, Kapitan Cina Kuala Lumpur, Yap Kwan Seng dan ahli perniagaan Thamboosamy Pillay bagi memenuhi keperluan untuk mewujudkan sekolah Inggeris.

Bangunan ini direkabentuk oleh firma arkitek terkenal, Swan and Maclaren. Pada tahun 1925, satu tapak baharu untuk membina sekolah yang lebih besar bagi Victoria Institution telah dikenalpasti oleh kerajaan, iaitu di Bukit Petaling. D.Y.M.M. Sultan Selangor, Sultan Sir Ala’eddin Suleiman Shah telah meletakkan batu asas sekolah Victoria Institution yang baru ini pada 21 September 1927. Bangunan sekolah dengan pelan induk berbentuk ‘E’ direkabentuk dengan gaya seni bina Art Deco dengan tarikan utamanya adalah menara jam yang mendominasi landskap Bukit Petaling ketika itu. Pada 2 Mac 1929, penuntut Victoria Institution telah berpindah dari High Street ke Bukit Petaling pada 26 Mac 1929. Victoria Institution di Bukit Petaling dirasmikan oleh Sir High Clifford, Pesuruhjaya Tinggi British. Justeru dan menjadi sekolah menengah pertama di Tanah Melayu.

 
 

SEJARAH ASAL

Victoria Institution terletak di No. 71, Jalan Hang Tuah (dahulunya Jalan Shaw), Kuala Lumpur tersohor dengan pasukan kadet yang ditubuhkan pada tahun 1901 oleh guru besarnya yang pertama En. Bennet Eyre Shaw. Beliau juga menubuhkan pasukan pancaragam, iaitu Pipe and Bugle Band yang bergabung dengan pasukan kadet. Kini, Victoria Institution mempunyai Pasukan Infranti Kadet. Kumpulan peninjau Pertama Kuala Lumpur dan pasukan pancaragam yang melonjakkan nama sekolah sebagai sekolah yang berprestij dan mengharumkan nama negara setelah menjadi johan pertandingan pancaragam sekolah-sekolah dunia.

Dalam arena sejarah tanah air, sekolah inilah menjadi tempat majlis penyerahan rasmi tentera Jepun kepada pihak British pada tahun 1945. Selain itu Persatuan Alumni Victoria Institution dikenali sebagai Victoria Institution Old Boy’s Association (VIOBA) telah ditubuhkan pada tahun 1922. Kebanyakan alumni sekolah ini menjadi tokoh terkenal negara seperti Tan Sri Ananda Krisnan, Allahyarham Mokhtar Dahari, mantan pemain bola sepak negara, Datuk Dr. Mani Jegathesan, Datuk Seri Rafidah Aziz, ahli ekonomi dan mantan menteri, Y.B. Dato’ Zulhasnan Rafique, Menteri Wilayah Persekutuan, Y.B. Datuk Dr. Ng Yen Yen, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Malaysia dan Warisan Malaysia. Victoria Institution merupakan antara sekolah perdana untuk sekolah lelaki (dan perempuan untuk Tingkatan 6) dan merupakan sekolah tertua di Kuala Lumpur. Sekolah ini dikenali umum sebagai V.I dan para pelajar yang belajar di sini dikenali sebagai Victorian.

VISI SEKOLAH

MELAHIRKAN GENERASI CEMERLANG SECARA HOLISTIK SELARAS DENGAN ASPIRASI NEGARA

MISI SEKOLAH

MEWUJUDKAN BUDAYA DAN PERSEKITARAN PEMBELAJARAN BERMAKNA UNTUK KEMENJADIAN HOLISTIK PELAJAR DENGAN DISOKONG OLEH GURU BERKUALITI, KEPEMIMPINAN BERKESAN DAN PERMUAFAKATAN PIBG & KOMUNITI

MOTTO SEKOLAH

A Scholar, a Sportsman and a Gentleman

FALSAFAH SEKOLAH

Be Yet Wiser

 
 

BENDERA SEKOLAH

LENCANA

Rupa bentuk keseluruhan lencana menyerupai sebuah perisai. Hal ini adalah selaras dengan kepercayaan dahulu kala bahawa bentuk sebegini dapat menghindari semua kejahatan musuh.

  • SELADANG merupakan haiwan yang sukar dijumpai sama ada di Malaysia mahupun di dunia seperti juga pelajar VI yang terdiri daripada golongan yang unik dan sanggup bekerja keras untuk mencapai matlamat.
  • ANAK KUNCI menunjukkan kunci-kunci pengetahuan ke arah mencapai segala matlamat dan tujuan bukan sahaja dalam bidang akademik tetapi juga dalam bidang-bidang kehidupan yang lain selepas persekolahan.
  • ANAK TANGGA merupakan tangga yang membawa ke arah kejayaan.
  • BULAN DAN BINTANG melambangkan agama rasmi negara, iaitu agama Islam.

Warna biru tua dan biru muda merupakan warna bagi dua buah institusi yang unggul, iaitu Oxford dan Cambridge. Warna-warna ini telah dijadikan warna rasmi bagi sebuah lagi sekolah yang unggul-Victoria Institution. Warna biru tua membentuk huruf ‘VI’.

Garis tepi yang berwarna putih melambangkan kesucian dari segi fizikal dan mental.

 

 

LAGU SEKOLAH

Sanjungan didendangkan
Pengasas nan budiman
Sanjungan didendangkan
Pengasas nan budiman
Kerana jasa khidmat mulia
Yang mengharung samuderaya
Dan putera Malaysia
Kekal cita Victoria

Kenangan dilayangkan
Pada semua lepasan
Kenangan dilayangkan
Pada semua lepasan
Lain bangsa satu cita
Diingatkan pada semua
Ilmu zahir utama
Rohani pun setara

Ikrar pula lafazkan
Junjung sekolah pujaan
Ikrar pula lafazkan
Junjung sekolah pujaan
Dalam usaha gerak laku
Warisan lama dan baru
Bergandingan, bersatu
Hidup Victoria diaju

SCHOOL SONG

Let us now with thankfulness
Praise the founders of our School.
Let us now with thankfulness
Praise the founders of our School
For their foresight and devotion,
Some who came across the ocean,
Some Malaysia’s own sons,
All true Victorians.

Let us next remember here
All who passed through this our School.
Let us next remember here
All who passed through this our School,
Not one race but one in feeling
For a school to each appealing
That instruction be not all
Nor this School just roof and wall.

Let us lastly pledge ourselves
Ever to uphold our School.
Let us lastly pledge ourselves
Ever to uphold our School.
In our work and in our leisure,
With such zeal and in such measure
That the new Victorians
Match with Old Victorians.

 
 

CARTA ORGANISASI PENTADBIRAN

 
 
 
 

Ucapan Pengetua

KATA ALU-ALUAN PENGETUA Bismillahirahmanirrahim, Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh, Selamat Sejahtera dan Salam Victorian ALHAMDULLAH saya ingin memanjatkan rasa syukur kepada ALLAH...

Sekolah Kluster/Kebitaraan

Kebitaraan Sains dan Pancaragam – SKK 30 Mac 2007 Fasa 1

Infrastruktur Sekolah

Antara infrastruktur sekolah di Victoria Institution adalah seperti berikut, iaitu:- Asrama Bangunan Baru Bilik Kebal Blok Tingkatan 1 & 2...

WAKTU PERSEKOLAHAN

PENGGAL PERSEKOLAHAN